Kaszka kukurydziana nie jest doceniona w naszym kraju. Tymczasem jest lekkostrawna i nie uczula. Można ją przygotować jako pyszny deser z dodatkiem owoców, soku owocowego lub śmietany.
Kaszka kukurydziana zwana polentą, wytwarzana jest z ziarna kukurydzy, w postaci drobnego jak i grubego grysiku. Nie może poszczycić się tak bogatym składem odżywczym jak inne kasze, niemniej nie jest bezwartościowa. W swym składzie zawiera selen, czyli nasz sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami. Posiada witaminę E, B oraz A. Wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy oraz leczy choroby tarczycy. W naszym ciele odpowiada za zdrowy i piękny wygląd skóry. Dzięki niej skóra jest nawilżona i bardziej elastyczna. Kaszka wpływa też korzystnie na poprawę wzroku. Nie zawiera, w swym składzie glutenu, dlatego jest stosowana w dietach lekkostrawnych. Ze względu na zawartość węglowodanów jest dobra, gdy nasz organizm potrzebuje zastrzyk energii.
Można z niej przyrządzić pyszne potrawy. Wykorzystywana jest do przyrządzenia omletów, zapiekanek, farszów i pieczywa. Aby zjeść pyszne śniadanie czy podwieczorek wystarczy ugotować kaszkę na mleku, polać sokiem owocowym lub śmietaną i danie gotowe.
Kaszka kukurydziana nie cieszy się w naszym kraju zbyt dużą popularnością. Swoich smakoszy znajduje częściej w Ameryce, zarówno północnej jak i południowej oraz w krajach południowej Europy. Być może w przyszłości jej walory smakowe zostaną docenione również przez nasze społeczeństwo. Obecnie częściej od dorosłych spożywają ją u nas małe dzieci.