Picie wina rzeczywiście może być przyjemne, ale powinniśmy wiedzieć, z jakim rodzajem mamy do czynienia no i skąd się bierze. Jeżeli chodzi o wino Merlot, to jest to trunek jeden z najpopularniejszych. Wywodzi się z francuskiego regionu Bordeaux i odznacza się uniwersalnym smakiem.
Skąd wzięło się wino Merlot?
Jeżeli rozpoczynamy przygodę z degustacją wina, to naturalnie zawsze będziemy chcieli wiedzieć, skąd taki trunek pochodzi. Jedno z bardziej popularnych win Merlot, tak samo jak duża ilość trunków tego typu, wywodzi się z Francji, a konkretnie z regionu Bordeaux. Dojrzewa stosunkowo, ponieważ jest to okres dwóch tygodni. W praktyce wina takie są mniej kwasowe i bardziej owocowe. Ciekawostką jest, że nazwa pochodzi od gatunkowego imienia kosa – Tudus merula. To ptak, który ma czarne upierzenie i może się kojarzyć z kolorem gron. Szczep, z którego pochodzi to wino bardzo łatwo dopasowuje się do warunków klimatycznych, a także glebowych. Dzięki temu może być uprawiany w wielu różnych szerokościach geograficznych. Najlepiej jednak będzie się sprawdzać w chłodniejszym klimacie i tam osiąga jakość najlepszą. Jeżeli będzie zbyt ciepło, to może dojrzewać zbyt szybko, co skutkuje tym, że wino ma ostrzejszy aromat i smak.
Jakie wrażenia oferuje wino Merlot?
Jeżeli uwielbiamy degustację takich alkoholi, to na pewno nie będziemy zawiedzeni. Ten rodzaj wina ma bardzo ciekawy umiarkowanie intensywny zapach. Gwarantowaną mamy za to bardzo wyrazistą barwę, a w efekcie ten napój alkoholowy jest bardzo łagodny dla podniebienia. Ciekawostką jest to, że jeżeli wino będzie produkowane w cieplejszym klimacie, to wtedy cechować będzie się czystym aromatem owoców takich jak jagoda, jeżyna albo wiśnia. Poza tym, jeżeli znajdziemy dobry sklep z Merlot i wiemy, że wino to dojrzewało w dębowych beczkach, to wtedy możemy się spodziewać aromatu karmelu, suszonych ziół albo grzybów. Paleta aromatów i smaków na pewno będzie bogata.
Do czego podaje się wino Merlot?
W przypadku win warto wiedzieć, do czego konkretnie dany rodzaj będzie podawany. Pijąc trunek do posiłków, można wydobyć więcej smaków. W przypadku opisywanego wina, które odznacza się uniwersalnym smakiem, można je konsumować w towarzystwie większości dań. Sprawdzi się w przypadku przekąsek, a więc można nim popijać półtłuste sery, ale także dobrze będzie się komponować z daniami z kurczaka, dziczyzny albo jagnięciny. Będzie także bardzo nam smakować jako dodatek do pizzy. Sprawdzi się także w przypadku deserów szczególnie czekoladowych.