Wielu Polaków, a także ludzi na całym świecie nie wyobraża sobie ani jednego dnia bez wypicia herbaty. Każdy rodzaj herbaty ma wyjątkowy smak, aromat, kolor i inne, wyjątkowe właściwości. Niektóre herbaty mają zaskakujące właściwości lecznicze oraz profilaktyczne. Ja wybrać dla siebie najlepszą herbatę?
Rodzajów herbat jest bardzo dużo, wszystkie mają cenne właściwości.
Herbata czarna to powszechnie znana, jedna z najpopularniejszych herbat. Ma działanie ściągające, bakteriobójcze i pobudzające. Pomaga zapobiegać próchnicy, ze względu na fluor, który w sobie zawiera. Oprócz tego posiada inne cenne składniki: sód, wapń, potas, fosfor, witaminę C, witaminę PP, witaminę K, witaminy z grupy B. Aby spożywanie czarnej herbaty przyniosło pożądane efekty, nie możemy jej długo parzyć ani pić zbyt często, ponieważ zawiera największą ze wszystkich rodzajów herbat ilość teiny, czyli substancji pobudzającej organizm.
Herbata czerwona zaliczana do pół fermentowanych. Proces fermentacji nie niszczy liści, ale barwi ich krawędzie na kolor purpurowy. Jej charakterystyczną cechą jest silny aromat i korzenno-ziemisty smak. Polifenole zawarte w czerwonej herbacie regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, przyspieszając zmianę tłuszczu w energię. Systematyczne picie czerwonej herbaty obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć, normalizuje ciśnienie i ma właściwości moczopędne.
Herbata biała- niefermentowana, wywodzi się z Chin, a jej wyjątkowy proces produkcji sprawił, że była dawniej napojem ludzi bogatych. Produkuje się ją z pączków liściowych. Jest najmniej przetworzona i zawiera więcej składników odżywczych niż herbata czarna i zielona.
Herbata oolong, czyli turkusowa, nazywana jest często „niedofermentowaną”, ze względu na lekki proces fermentacji. Wielu znawców herbaty twierdzi, że będąc częściowo utlenioną, łączy w sobie właściwości herbaty zielonej i czarnej. Uważa się, że dzięki zawartości przeciwutleniaczy wychwytujących wolne rodniki, herbata oolong wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe i zapobiega otyłości.
Istnieje kilkanaście rodzajów zielonej herbaty- jedną z nich jest matcha.
Zielona herbata jest zalecana przez wielu lekarzy, dietetyków i kosmetologów. Herbaty zielone parzy się wielokrotnie, a ich liści nigdy nie należy zalewać wrzątkiem. Ta delikatna w smaku herbata posiada udokumentowane wieloma badaniami właściwości prozdrowotne oraz jak dowodzi wiele osób – może wspomagać procesy związane z odchudzaniem. Składniki zielonej herbaty to m. in. garbniki (polifenole), aminokwasy, składniki mineralne jak: fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk oraz witaminy A, B1, B2, C, E, K.
Matcha to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy– antyoksydantów, czyli substancji, którym przypisuje się m. in. właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszające ryzyko cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Fakt, że w przypadku tego rodzaju herbaty spożywa się nie tylko wywar, ale też cały surowiec w postaci rozpuszczonego proszku, sprawia, że matcha ma dużo więcej korzystnych właściwości od tradycyjnej zielonej herbaty. Szacuje się, że w matchy jest nawet 137 razy więcej flawanoli – katechin niż w liściastej herbacie zielonej.