Są smaczne i zdrowe, nic więc dziwnego, że na naszych talerzach pojawiają się regularnie. Zielone warzywa to jeden z tych składników, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. Dlaczego warto po nie sięgać regularnie?
Powodów, dla których warto częściej sięgać po zielone warzywa, jest sporo. Każde z nich może nas zaskoczyć ogromną wartością odżywczą oraz pozytywnym wpływem, jaki wywiera na nasze zdrowie. W gronie tych warzyw, które już teraz cieszą się wielką popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania się, miejsce bardzo ważne zajmuje włoska kapusta. To popularne warzywo jest cennym wsparciem dla naszego układu odpornościowego. Po kapustę włoską warto też sięgać ze względu na znajdujące się tu witaminy, w tym witaminy z grupy B, oraz na zawartość sporych ilości wapnia. Innym warzywem zielonym, którego obecność z diecie każdemu z nas wyjdzie na dobre, jest brukselka. Jest ona doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witamin K i C. Brukselkę warto podawać zatem i kobietom w ciąży, i dzieciom, które dzięki zdrowej diecie mogą się cieszyć większą odpornością. Zdrowa dieta chętnie uwzględnia też te potrawy, w których pojawiają się brokuły. Są one nie tylko wspaniałym źródłem witamin C, E i A, ale też błonnika – substancji wyjątkowo ważnej dla naszego przewodu pokarmowego. Dzięki swej wartości odżywczej oraz błonnikowi, brokuły stanowią jeden z ważniejszych składników w menu tych osób, które chcą sobie ułatwić odchudzanie. Dla tych, którzy chcą uzupełnić ilość potasu w organizmie oraz wzmocnić swe serce, ważnym elementem menu będzie szpinak. A co z jarmużem? I on zajmuje ważne miejsce. Jarmuż jest przecież cennym źródłem witaminy A, zatem dieta z jego udziałem pomoże nam zadbać o skórę i oczy. Warzywo to stanowi jednocześnie ważny składnik w menu tych osób, które muszą zmagać się z chorobą wrzodową.