Cynamon to aromatyczny dodatek do wielu słodkich potraw oraz domowych wypieków. Ta popularna przyprawa świetnie sprawdza się też jako naturalny lek, a regularne sięganie po nią może każdemu z nas przynieść sporo korzyści. Co warto wiedzieć na temat tego dodatku do wielu potraw? Jakie właściwości lecznicze sprawiły, że cynamon stał się tak ważnym składnikiem zdrowej diety?
Powodów, dla których warto sięgać po cynamon, jest wiele. Ta aromatyczna przyprawa cieszy się wielkim powodzeniem jako skuteczny pogromca bakterii oraz stanów zapalnych. Nie są to jednak jedyne korzyści, jakie wynikają ze spożywania potraw przyprawionych cynamonem. Dodatek ten ma rewelacyjny wpływ na pracę naszego mózgu, a badania potwierdziły, że spożywanie cynamonu zwiększa nasza aktywność umysłową. Cynamon pozwala nam też walczyć ze zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi, świetnie sprawdza się też w walce ze złym cholesterolem. Dieta, w której cynamon zajmuje ważne miejsce, ma korzystny wpływ na pracę naszego serca i zapewnia mu dodatkową ochronę przed licznymi schorzeniami. Ponieważ w cynamonie można znaleźć sporo kumaryny, dieta z takim dodatkiem będzie też korzystnie wpływać na krążenie krwi. To jeszcze nie wszystkie powody, dla których warto sięgać po tę przyprawę. Lecznicze właściwości cynamonu sprawiają, że jest on jednym ze skuteczniejszych sojuszników zdrowych jelit, odgrywa też coraz ważniejszą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Ta przyprawa jest zatem cennym lekiem, z którego mocy każdy z nas może korzystać w wyjątkowo przyjemny sposób.