Witamina B – funkcje i właściwości witamin z grupy B

Witamina B – funkcje i właściwości witamin z grupy B

Witaminy należące do grupy B są odpowiedzialne przede wszystkim za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego – poprawiają one nastrój i sprawność intelektualną oraz łagodzą napięcia nerwowe. Ponadto każda z nich pełni również inną odrębną role w organizmie. Które witaminy traktowane są jako witamina B oraz jakie właściwości wykazują?

Witamina B – ogólna charakterystyka

Witaminy z grupy B  pełnią bardzo ważną funkcję w procesach metabolicznych, m.in. biorą udział w procesie przyswajania węglowodanów – podczas zamiany glukozy na energię, która transportowana jest do m.in. mózgu. Przyczynia się to do poprawy sprawności umysłu oraz poprawy nastroju. Ponadto każda z nich pełni wiele różnych funkcji. Poniżej wyszczególnione zostały podstawowe witaminy z grupy B wraz z ich krótką charakterystyką.

  • Witamina B1 (tiamina) – posiada pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomaga zwalczyć półpasiec oraz chorobę morską, a także oddziałuje na właściwy rozwój i wzrost kości.
  • Witamina B2 (witamina G, ryboflawina) – jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego człowieka, wspomaga leczenie anemii oraz chorób jamy ustnej, języka i warg, a także poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Jej niedobór może być przyczyną rozwoju raka przełyku.
  • Witamina B3 (witamina PP, niacyna) – bierze ona udział w syntezie hormonów płciowych (testosteronu, estrogenu i progesteronu), insuliny, kortyzolu, tyroksyny oraz w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Dodatkowo zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Witamina B4 (cholina) – wspiera proces tworzenia i utrzymywania właściwej struktury komórek oraz kontroluje funkcję układu oddechowego, mięśni, czynności serca oraz pracę mózgu związaną z pamięcią. Dodatkowo uczestniczy w regulacji gospodarki lipidowej.
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) – bierze udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną w organizmie oraz syntezie hormonów sterydowych, cholesterolu, witaminy A i D. Ponadto zwiększa wytwarzanie czerwonych ciałek krwi i żółci.
  • Witamina B6 (pirydoksyna) – odgrywa ważną rolę w przemianach białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu. Dodatkowo ma wpływ na glikogenezę i glikogenolizę w mięśniach.
  • Witamina B7 (witamina H, biotyna) – uczestniczy w syntezie m.in. kwasów tłuszczowych, ma wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu oraz odpowiedni stan skóry i włosów.
  • Witamina B8 (inozytol) – jest substancją oddziałującą na insulinowrażliwość.
  • Witamina B9 (kwas foliowy) –  jest niezbędna do syntezy DNA, zapobiega defektom wrodzonym i neurologicznym oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwiotwórczego, a także pełni kluczową rolę w metabolizmie homocysteiny.
  • Witamina B12 (kobalamina) – bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek w szpiku, uczestniczy w metabolizmie tłuszczy, białek i węglowodanów oraz w syntezie neuroprzekaźnika serotoniny.