L-arginina – z czego wynika jej popularność?

L-arginina – z czego wynika jej popularność?

Ostatnio coraz więcej się mówi o L-argininie. Według wielu jest to cudowny środek, który działa dobroczynnie na cały organizm. Ma on wspierać pracę serca, pomagać w budowie masy mięśniowej i koić nerwy. Jak to jest naprawdę z tą L-argininą?

Czym jest L-arginina?

Związek ten to jeden z aminokwasów syntetyzowany przez organizm. Czasami trzeba jednak dostarczyć go więcej wraz z pokarmem. Dzięki temu, że L-arginina bierze udział w produkcji tlenku azotu, to może usprawniać funkcjonowanie układu krwionośnego. Druga istotna rola aminokwasu sprowadza się do ochrony układu immunologicznego, ponieważ wspiera dojrzewanie komórek odpornościowych. Wpływa też pozytywnie na mikroflorę jelit.

Oprócz tego L-arginina przyspiesza regenerację tkanek i bierze istotny udział w dzieleniu komórek. W efekcie przyspiesza gojenie się ran oraz zrastanie kości. Nie można zapomnieć też o innej ważnej funkcji L-argininy, a mianowicie o regulowaniu pracy większości hormonów. Natomiast w stomatologii roztwór tego związku służy do leczenia nadwrażliwości zębów.

L-arginina w kosmetyce

L-arginina regeneruje, wygładza, nawilża i koi. Bywa często wykorzystywana w produkcji kosmetyków do włosów słabych, wymagających specjalnego wsparcia. Można ją znaleźć w składzie wcierek i szamponów do włosów suchych, a także w preparatach na porost włosów. Normalizuje pracę naczyń krwionośnych głowy, jak i komórek skóry. L-arginina jest doceniana także za dodawanie puszystości i objętości włosom, eliminowanie elektryzowania się włosów, oraz za pobudzanie ich cebulek do wzrostu. Stanowi też składnik kosmetyków do cery suchej i atopowej.

Kiedy zaczyna brakować L-argininy

Rzadko pojawia się niedobór tego związku. Najczęściej sytuacja ta ma miejsce u wcześniaków oraz u ludzi starszych. Wraz z upływem lat L-arginina jest słabiej syntetyzowana i stąd wynikają jej ewentualne braki. Czasami też z niedoborem L-argininy zmagają się ludzie, którzy trzymają restrykcyjną dietę.

Jak się objawia jej brak w organizmie i gdzie jej szukać?

Zaburzeniu może ulec produkcja insuliny i metabolizm tłuszczów w wątrobie. Oprócz tego mogą pojawić się dysfunkcje w obrębie tkanki mięśniowej oraz schorzenia serca.

Czasami ilość syntetyzowanej L-argininy jest niewystarczająca, dlatego trzeba dostarczyć ją organizmowi z pokarmem. Jej źródłem jest nabiał, mięso oraz owoce morza. Można ją znaleźć także w produktach pełnoziarnistych, nasionach, orzechach oraz w soi i ciecierzycy.

Warto zgłębić swoją wiedzę na temat l-argininy i stosować kosmetyki, których jest składnikiem. Szczególnie te osoby, które potrzebują wsparcia w walce z problemami skórnymi czy łamliwymi włosami, powinny się nią zainteresować.